Mandrii
/Blog

Union Jack

Union Jack

👉 Він так називається тому, що поєднує хрести трьох країн, об'єднаних під одним Сувереном – королівств Англії та Уельсу, Шотландії та Ірландії (хоча з 1921 року тільки Північна Ірландія є частиною Сполученого Королівства).

🇬🇧 Прапор складається з трьох геральдичних хрестів.

👉 Цей хрест був поєднаний з попереднім Юніон Джеком після Акту про унію Ірландії з Англією і Шотландією 1 січня 1801 року, створивши новий Юніон Джек, який використовується досі.

👆 Валлійський дракон не зображений на прапорі тому, що коли перший Юніон Джек був створений у 1606 році, князівство Уельс на той час вже було об'єднане з Англією.

Нинішній дизайн був офіційно затверджений у 1801 році і було наказано піднімати його на всіх королівських фортах і замках, але не в інших місцях.

🏰 Зараз він майорить над Букінгемським палацом, Віндзорським замком і Сандрингемом, коли Король там не перебуває.

🦁 Королівський герб Шотландії (Lion Rampant - Лев Розлючений) піднімається над Палацом Холірудгаус та Балморалом, коли Король там не перебуває.

При звістці про королівську смерть Юніон Джек піднімається наполовину.

👆 Але королівський штандарт ніколи не піднімається наполовину, оскільки Суверен ніколи не вмирає (новий монарх негайно успадковує свого попередника).

Термін Union Jack можливо походить з часів королеви Анни (1702-14), але це не точно.

Він може походити від "жакета" англійських або шотландських солдатів.

🛳 Також назва може походити від наказу Карла II, що Юніон Джек має підніматися лише кораблями Королівського флоту як маленький прапор на бушприті.

Термін "джек" колись означав маленький.